Nyheder 2010

Ulvedalen Sidste nyt Hundene Fotoalbum Sporten Artikler Links

Læs nyheder 2009 >>> Her

Læs nyheder 2008 >>> Her

Læs nyheder 2007 >>> Her

Læs nyheder 2006 >>> Her

30. dec.
Har netop hørt radioprogrammet om vores slædehundeliv - du kan også lytte med >>> Her - samt læse lidt >>> Her

Se billeder fra haven i går >>> Her

21. dec.

Tankevækkende radio....!!! Hvad betyder nu det? Søndag d. 19. december blev der lavet radio fra slæden med journalist Susanna Sommer fra programmet "Stedsans", P1. En hel time bliver det til og kan høres torsdag d. 30. december kl. 10.03-11.00 på P1 - tankevækkende radio

Lyt med >>> Her

29. nov.

Snevejret kom tidligt i år, men hva' gør det :-) >>> Pic's

8. nov.

Sæsonens første løb blev afviklet i Sverige, hvor SPHK Södra igen i år stod for afholdelsen af Kosta off Snow, der løb af stabelen for 5. gang og for andet år i træk i Nybro nær Kalmar i Småland. Anne og Johan Grönberg stod igen i år for arrangementet, og der var i den grad styr på ALT!! Den svenske grundighed og professionalisme fornægter sig ikke!

Ruten var i år en udfordring med mange sving og et bakket terræn, hvilket ikke er noget problem, når ruten er afmærket efter reglerne. Johan Grönberg er uddannet løbsdommer fra Svensk Draghundesportsforbund og har efterhånden stor erfaring som løbsarrangør, hvorfor det både er trygt og en fornøjelse at køre løb i det sydsvenske.. Vi kan kun anbefale andre danske kørere at deltage i de sydsvenske løb!

I år var vi tilmeldt i 4-hundeklassen, 6-hundeklassen samt i Cani Cross, hvor Susan og Munin havde et klubmesterskab at forsvare. I 6-hundeklassen var der kun een deltager, og det var Bo, der derfor stillede op i motionsklasse for at have mulighed for at teste vores unghund Galena i lead. Susan kørte i 4-hundeklassen de fire stærke hanner Loke og Hugin i lead samt Geri og Freki i swing. 4-hundeklassen er en stærk klasse, og der stillede en del virkelig gode spand. Vi placerede os som nr. 4 af syv spand. I Cani Cross var konkurrencen for en gang skyld hård, og der skulle kæmpes. Efter de to heat placerede vi os på en 2. plads men forsvarede klubmesterskabet, da Ylva Malmberg, der suverænt vandt klassen, ikke er medlem af SPHK Södra. I 6-hundeklassen stillede Bo med et tøseteam med stærke Thor som ankermand. Galena og Kraka gik lead, Tir og Embla gik swing og Idun og Thor gik wheel. Spandet gjorde det aldeles fremragende og kørte meget fine og stabile tider i de to heat. Endnu en gang viste Galena, der lige er fyldt et år, at hun er gjort af et særligt stof. Hun løb sammen med Kraka i lead helt formidabelt og sørgede for, at tempoet var højt hele vejen til mål. Det ser meget lovende ud for næste sæson, hvor Galena endelig er gammel nok til at deltage i de officielle klasser.

Lidt billeder fra dagen >>> Her

3. nov.

Den er god nok...., Bo kører 4-hundespand på Rådhuspladsen i København!!! Anledningen var, at det norske skisportssted Beitostølen nær Jotunheimen havde lagt beslag på en del af Rådhuspladsen til et reklamefremstød. Der var hentet norsk sne herned, så der var både slalom- og skihopbakke samt forskellige andre vinteraktiviteter bl.a. slædehundekørsel. Her skulle vi så agere substitutter for slædehundene fra Beito-Husky-Tours, med udstilling af hundene og udstyr samt kørsel på Rådhuspladsen  Det blev en super sjov, hyggelig og meget regnfuld dag i København, hvor der var masser af opmærksomhed omkring hundene, som igen igen leverede varen - de kan bare de her opgaver!

>>> Slædehunde på Rådhuspladsen

31. okt.

Ulvedalen's Leonhard Seppala - Sepp - Foto. C. Gregori okt. 2010

I forlængelse af artiklen om hygiejne i og ved et stort hundehold, har vi skrevet endnu en artikel; denne gang om brug af spåner og halm >>> Artikler

19. okt.

Galena (til højre i billedet) i lead med Fenrisulven Tir/Photo by C. Gregori 2010

A new star is born!!! Husky Horizon Galena, der i morgen bliver 1 år, er nu med i fuld træning. Hun går som swing på A-teamet, og her har vi de sidste par gange kunne iagttage en meget ivrig hund, der trykker godt frem i selen. Vi har derfor valgt også at teste Galena i lead på B-teamet, hvor hun går som Co-lead til Tir, vores "main-leader". Under weekendens træning viste Galena, hvilket stof hun er gjort af, nemlig "lead-stof". Hun passerede andre slædespand, gik forbi hest uden at forholde sig til den samt, sammen med Tir, at løbe zigzag igennem en løbeklub, der udover tobenede også bestod af firbenede "atleter" - det er sådan, det skal gøres!!

14. okt.

Træningen er i fuld gang, og alle hundene - både de unge og gamle - er kommet godt fra start!

24. sep.

Hvor er (Hunde-)livet herligt - træningen foregår i det skønneste vejr, og vi nyder, at sæsonen allerede nu har været i gang en hel måned - en tidlig sæsonstart i år i relation til sidste år. Billeder fra Tisvilde i dag lørdag! >>> Her

18. sep.
Cecilie, Ulvedalens kennelhjælp, har i denne uge været i erhvervspraktik hos os som slædehundekører >>> Her

Cecilie har deltaget i samtlige af de gøremål, der er forbundet med at passe og pleje et stort hundehold, vedligeholde kennelen samt træning af hundene. Da man ikke i Danmark kan leve af at være slædehundekører, betyder det, at man er nødt til at have et helt almindeligt lønarbejde ved siden af. Det betyder også, at arbejdstiderne for en erhvervspraktikant ser anderledes ud. Cecilie er mødt ind hos os, når hendes klassekammerater har fået fri eller holdt weekend.

Vi ønsker dig, Cecilie, held og lykke med dine fremtidsdrømme!

12. sep.

Ulvedalen's Leonhard Seppala - Sepp - er flyttet til sit nye team: Christian og Pancho samt AnneMaré og Emilie.

Tillykke til jer med jeres "Ulv" fra Dalen!

11. sep.

Træning i Grib Skov lørdag, hvor Husky Horizon Galena fik sin debut - og skal vi ikke bare sige "GODKENDT!"

Galena efter sin første tur, hvor hun fra start var fokuseret og løb med stor entusiasme.

1, 2, 3,...... 18 og 19 vuffer på stake-out!

Hvalpene var med for første gang og skulle vænne sig til at stå sammen med de voksne hunde.

5. sep.

Joy og Jessie på vej til Nordjylland med Mads og Trine!

Tillykke til Jer med de to "ulve" fra Dalen!!

 

1, 2, 3, 4....hov, der mangler da 2!!!

Kraka skulle lige vænne sig til, at der nu kun er 4 hvalpe at holde styr på!

At last!!! Træningen er endelig i gang!

Vi begynder med velotræning, og det var ikke kun hundene, der var glade for at komme i gang igen!

Vores kennelpige, Cecilie, fik sin debut i dag med Munin foran cyklen.

Det var herligt igen at arbejde med Kraka, og hold da op, hvor hun nød at være på arbejde igen! Idun, skal i år vise, om hun har hovedet til at gå fast som lead, og det er suveræn træning at arbejde med hundene foran cykel. Vi mødte stort set alt, hvad man kan møde i skoven, og man får, med fokus på kun to hunde, virkelig mulighed for at træne og arbejde med kommandoer.

1. sep.
Hvalpesiden er opdateret med ugebilleder for uge 9 >>> Pup's - og det bliver sidste opdatering af hvalpene samlet, da tiden nærmer sig for, at de tre af dem "flytter" hjemmefra. Det bliver både vemodigt, men også en glæde at kunne levere hvalpe til to familier, der har ventet længe nu!

 Vi er kede af, at vi har måttet skuffe nogle af de mange positive henvendelser, der har været på hvalpene, men som tidligere skrevet, er dette kuld hvalpe ikke lavet primært med henblik på salg, og vi skal selv "bruge" de 3 hvalpe, der bliver på kennelen. Vi kan blot anbefale, at man kigger til Sverige eller Tyskland, hvor der bliver "lavet" nogle flere kuld end i DK. Her er racen relativt lille, og dermed er antallet af kuld ltilsvarende begrænset.

Træningssæsonen er lige om hjørnet og med - forhåbentligt - snart overståede løbetider, ja, så glæder vi os alle til igen at komme i gang! Nye hunde skal testes, og det bliver interessant at se både Galena, Embla og Ask i "arbejdstøjet" i år. Ask er blevet kastreret, og det bliver spændende at se, om der sker en ændring af hans løbsevne. De hanner, vi har fået kastreret, har ikke været påvirket af ændringen, blot har vi måtte reducere en smule i deres fodermængde, da det er tydeligt, at stofskiftet ændres, og at energibehovet bliver reduceret til omkring 80% af tidligere behov.

27. aug

Hvalpene vokser godt til, og samtidig hermed vokser også den verden, de befinder sig i.

Hvalpesiden er opdateret med ugebilleder uge 8 >>> Pup's

17. aug
Hundene er opdateret med de tre hvalpe, der bliver i Ulvedalen >>> Her

Hvalpesiden er opdateret med ugebilleder for uge 7 >>> Pup's.

Tak til Lone og Christian for aflastning i weekenden - Skønt at have jer her og give en hånd (og ører) med :-)) !!

Ulvedalen's Sigrid Ekran (Joy) og Ulvedalen's George Attla

10. aug

Ulvedalenes Leonhard Seppala og Ulvedalens Aily Zirkle

Hvalpesiden er opdateret med ugebilleder for uge 6 >>> Pup's

 

Der er IKKE flere hvalpe til salg!!

3 af hvalpene har fundet deres nye familier og 3 bliver på kennelen! Jessie og Sigrid skal af sted sammen og Sepp flytter til et hjem med hund.

4. aug

Flying huskies i Ulvedalen

Flyvende Galena 

Geri plukker æbler.....

.....og slutter af med at flyve!!

3. aug

Ulvedalens' Aily Zirkle

Hvalpesiden er opdateret med billeder for uge 5 >>> Pup's

30. juli

Billedet er fra omkring 1930. Harry Wheeler i midten med blandt andet importerne fra Sibirien: 

Tserko længst til venstre og Kreevanka længst til højre

 

 

Racen siberian husky blev godkendt som race af den amerikanske kennelklub i 1930 og den første racestandard blev publiceret i 1932.

Den første standard blev indledt med: "Siberian husky har i århundreder været anvendt som slædehund i det Nordøstlige Asien. Den skulle være exceptionelt aktiv, kunne bevæge sig let og hurtigt og være i stand til, på kortere afstande med last, at kunne løbe en hastighed af 32 km/t. Der står yderligere, at benene skal være lige og af en god længde. Standarden er siden hen blevet ændret >>> Racestandard

 

I det seneste nummer af Polarhunden SPHK er der en del læsestof, der kan sætte gang i tankevirksomheden samt holdningen til det at avle polare slædehunde. Én af artiklerne fortæller veldokumenteret om udviklingen af samojedhunden væk fra den oprindelige arbejdende slædehund til en hund, der skabes ved en skønhedskonkurrence i en udstillingsring. Artiklen er meget interessant læsning men også skræmmende. For hvad sker der med vores race, siberian husky. Er den på vej i samme retning?

I Sverige har der været afholdt dommerkonference, hvilket der også er kommet en god artikel ud af.

Uddrag af artiklen fra Polarhunden  nr.3, 2010 – (oversættelse Susan Hansen, Ulvedalen)  

”26-28 marts 2010 holdt SPHK – Svenska Polarhundsklubben – dommerkonferense for de fire polare slædehunderacer. Formålet var at uddanne og videreuddanne dommere. Raceklubberne havde her mulighed for at fremføre, hvad der vigtigt at tænke på ved en exteriørbedømmelse af racen. Hvilke er de vigtigste egenskaber, som hunden må have for at kunne udføre det, den er fremavlet til? Hvordan kan en dommer se og bedømme dette i en udstillngsring? Hvilke problemer er der indenfor racen? Det er en god lejlighed for raceklubben til at få en dialog med dommerne og vise, hvad raceklubben anser for at være en god repræsentant for racen.  

(Jeg vil i min oversættelse fokusere på siberian husky og bringer her de punkter som hoveddommer Karsten Grönås nævner)  

  • Er det en siberian husky? – typen skal være en naturlig slædehund og ikke en hund, der giver indtryk af at være en tøjbamse.

  • Har den polare egenskaber og præg?

  • Har den de rette proportioner?

  • Er hunden ca. 10 % længere, end den er høj? En siberian husky er lidt længere end de tre øvrige polare slædehunderacer *

  • Er forbenets længde 10% længere end brystet?

  • Har den en lang overarm?

  • Har den et langt kryds med ca. 30 graders hældning?

  • Har den de korrekte bevægelser, som giver indtryk af at være let og udholdende? Hunden skal bevæge sig uden anstrengelse. Ryggen skal være fast og ”stille” under bevægelsen. Den skal ikke bevæge sig som en schæfer.

Sammenfattende for samtlige racer kan det vel siges, at dommerne skal tænke funktion og polare egenskaber ved bedømmelserne.

Dommerne udtrykte et ønske om, at også den arbejdende slædehund skulle vise sig på de nationale udstillinger (i Danmark i DKK-regi). De oplever, at den arbejdende hundetype er dårligt repræsenteret ved disse udstillinger (SKK)”

* Dette punkt vil vi gerne knytte en kommentar til: På et medlemsmøde i DPHK i foråret 2010 kom der en udtalelse om, at en malamute og en siberian husky ligner hinanden, når man tager pelsen af hundene – en udtalelse, der desværre fik lov at stå alene!  

Netop i disse dage (31.07-1.08) afholder slædehundekører og dommer Karsten Grönås seminaret ”Funktional for Siberian Husky”. Desværre kan vi på grund af ”barsel” ikke deltage, men det ville have været interessant at deltage i et seminar med netop Karsten Grönås, der udover at være dommer også må betragtes som værende én af de (hvis ikke den…) bedste hundekørere med siberian husky i Europa. Manden ved simpelthen, hvad han snakker om!!

En anden markant slædehundekører, der tør give udtryk for sin bekymring for vores races udvikling er Malin Sundin, kennel Ylajärvis, der både klarer sig godt på udstillinger i det svenske samt som slædehundekører. Malin kørte Polardistance 2010 på 12 timer 8 minutter og har bl.a. deltaget i Amundsen Race 2008, -09 og 10. Malin giver på sin hjemmeside udtryk for sin bekymring for udviklingen af siberian husky væk fra den arbejdende slædehund.

Citat:

”Rasen står inför en delning, det är redan klarlagt. Frågan är om inte det är det bästa, att vi får olika FCI-nummer. Sibirisk slädhund och Siberian Husky. 90-95% av rasen är idag av felaktig rastyp. Skrämmande. 

Världens i särklass bästa renrasiga slädhund är på väg att förvandlas till en ullig, gullig sällskapshund. Många raser har fått SRD-anvisninga r, då gäller det främst kortnosraser och andra mer extrema. Jag tycker att Siberian Husky också ska klassas in där. Hundar med alldeles för mycket päls på fel årstid, korta ben på stabbig kropp, små små tassar på spikraka ben. Det är inte den friska sunda draghundsrasen jag en gång lärde känna. 

Jämför man med ex schäferaveln som trots allt hade en del uppfödare som stod upp för sin sak och fortsatte avla "sunt" på bruksmodellen trots att de inom överskådlig tid aldrig skulle ha en chans på utställningstitlar, knappt ens en tvåa för brukschampionatet, så kan vi idag se att de hade rätt! Allt fler vänder sig nu till "den gamla typen" och förkastar den extremavlade räkstjärten. Samma med många andra uppdelade raser. Idag vet vi att det nästan alltid är den ursprungliga modellen med bruksegenskaperna kvar, som är den friskaste och bästa i längden. Vilken tur att det fanns några som vågade gå mot strömmen.”  

hjemmesiden kennel Ylajärvis kan du læse mere om, hvilke tanker Malin gør sig. Det er tankevækkende og opløftende at læse de forskellige indlæg fra Malins hånd. I Danmark tør man knap nok begynde en snak om de her ting. Det er blevet forsøgt mange gange igennem den tid, hvor vi har været med, og det er der aldrig kommet noget godt ud af. Vi mener faktisk, at Malins indspark vedrørende en deling af racen med hvert sit FCI.nr. er en interessant løsning.  

På SPHK's Rasspecial i Bjursås 2007 (over 200 næsten udelukkende  arbejdende siberians) dømte Vincent Bouniello, der udover at være siberian husky-dommer og ejer af den berømte Fortsalong kennel også var en af foregangsmændene bag SEPP-projektet (The Siberian Husky Evaluation Performance Project). Bouniello gav udtryk for den meget høje standard af den arbejdende siberian husky, som han oplevede på udstillingen og fremførte tillige, at kvaliteten generelt for den arbejdende siberian husky er langt højere i Europa og i særdeleshed i Skandinavien (læs Sverige og Norge) end i Nordamerika. Den høje standard vores racingsiberians har i Europa skal vi for alt i verden holde fast i, selvom tendensen de seneste år er gået i den forkerte retning mht. siberian husky generelt. 

Når man arbejder seriøst med avl indenfor en bestemt race - i vores tilfælde siberian husky - er man nødt til at forholde sig til den aktuelle udvikling indenfor racen – og det med respekt for racens historie, anvendelse og racestandard. Når man så kan konstatere, at de to hovedtyper af siberian husky efterhånden er kommet så langt væk fra hinanden, at det er meget svært at finde fælles træk - udover, at begge varianter kan have blå øjne - er det vigtigt ikke at lukke øjnene og benægte problemet. Der er helt åbenlyst to meget forskellige dagsordener i udviklingen af de to typer. Udstillingstypen går mod et mere og mere infantiliseret udtryk (ligner mere og mere en hvalp ... eller en menneskebaby, om man vil), mens den arbejdende type går i retning af længere ben og længere krop. 

Hvad angår præstationerne de to varianter imellem er der en verden til forskel. Den arbejdende type formår i toptrænet tilstand stadig at leve op til den oprindelige racestandards præstationeanvisning på korte distancer (op til ca. 25 km med en gennemsnitshastighed på ca. 30 km/t) - underligt nok er det endnu ikke lykkedes at udvikle hunden på en måde, så den forbedrer de gamle præstationsanvisnger væsentligt. Udstillingtypen derimod er alenlangt fra disse præstationer, hvilket jo er ganske naturligt ud fra en simpel fysisk betragtning. Ikke at der i sig selv er noget galt med, at fokus i udviklingen af en hunderace følger nye retninger. Man skal så bare erkende forskellene og arbejde ud fra disse, når man skal bestemme racens (- eller racernes) fremtid.

Og som Malin skriver: "en siberian husky skal ikke være gullig (nuttet)" eller som Karsten Grönås skriver, "et stykke legetøj". En siberian husky er en arbejdende slædehund!!

Rasspecialen Siberian Husky -13 september 2008 Bjursås (Foto: rasklubben SPHK)

Dommere:Sonny Ström / Per-Erik Walin

BIR: Robert av Vargevass/ Karsten Grönås

BIM: Snöheimens Tanja/ Tora Kleven


Der er lagt en ny artikel om hygiejne ind under >>> Artikler - artiklen er også sendt til Dansk Polarhundeklubs medlemsblad.

27. juli

Hvalpesiden er opdateret med billeder for uge 4 >>> Pup's

22. juli

Hvalpesiden er opdateret med uge 3 billeder plus lidt nye billeder uge 3½ >>> her

19. juli

Sommerferie er lig med badeferie - for hundene!!  >>> Go swimming!

13. juli

Hvalpesiden opdateret med uge 2 >>> her

9. juli

Vi vokser!!! Zirkle tager en pause eller også skal hun bare have luft - der er trængsel i mælkebaren nu!

Hvalpesiden er opdateret >>> Her

5. juli

Modtog i går dette billede af Bo med sit 6-spand ved Skånedraget i foråret - billedet er taget af Eva Lindberg.

De fire bageste er Kraka's brødre - tror vi har 6 kopier liggende i hvalpekassen :-)

Tir i lead kan vel nærmest betegnes som "Flyvende mormor"!!

2. juli

Smaske-, vaske-, sutte- og sugelyde fylder stuen. Hvilken herlig tid, det er!!

 

Hvalpene fordeler sig som følgende:

tæve 1 : Mørk grå (sort) og hvid

han 1: Agouti og hvid

tæve 2: Mørk grå (sort) og hvid

han 2: Sort og hvid

tæve 3: Sort og hvid

tæve 4: Agouti og hvid

Hvalpene er meget lig det kuld, som Kraka er fra, og han 2 bliver en tro kopi af Kraka, Thor og Loke. De to ulvefarvede (agouti) minder en hel del om Geri og Freki. De to, vi ser som mørkegrå, ville nok se sorte ud, hvis ikke de lå op af Kraka, der er sort sort. 

Hvalpesiden er opdateret >>> Her

30. juni

Den der fødsel... forget it - det bliver uden mig!!!!

 

Kraka tilbragte en stor del af sin opblokning i sit hundehus lige udenfor stuedøren. Kl. 6.00 tirsdag morgen gik startskuddet, og hun gjorde det færdigt kl. 7.49 onsdag morgen. Første hvalp kom kl. 4.49 og 6. og sidste hvalp kl. 7.49 - altså 3 timer. Det er godt klaret!

Kraka med sine 6 siberian husky hvalpe, der ifølge dyrlægen var i ret godt stand. 

Fødselsvægt 450-550 gram

Fordelingen blev 2 hanner og 4 tæver - der er ganske enkelt dømt tøserunden her :-) ... og det er altså ikke hannerne, der er de tungeste:-)

 

Der vil være 2 hvalpe til salg fra parringen!

 

Læs mere info her >>> Her

26. juni

Nedtællingen er begyndt, temperaturen bliver taget 2 gange dagligt og maven vokser stadigvæk! Kraka virker noget mere træt nu, og vi ser vist alle frem til, at hvalpene snart vil melde deres ankomst!

24. juni

Galena var i dag med på Røsnæs Naturskole sammen med Susans klasse. Hun blev det, som man vist godt kan kalde kalde "slidt" op. 

Godt, at pels vokser ud igen :-)

 

Det var en fornøjelse at se, hvordan hun bare rendte rundt med børn, som hun ikke kendte. Herudover fik hun ryddet lejrpladsen for madrester fra nattens gæster :-)

12. juni

Kraka - 6½ uge

3. juni

Det blev så dagen, hvor vi fik sagt farvel til Vidar! Det er hårdt, men det bedste, vi kunne gøre for ham nu. Ledene i benene er igennem de sidste par uger blevet dårligere, og han har været kraftigt medicineret.

Vidar er en husky med det skønneste temperament som bliver svært at erstatte. F... det er hårdt!!!!!

 

30. maj

Halvvejs? 

 

I dag er Kraka halvvejs, og vi kan forhåbentligt snart vurdere, om hun er drægtig. Uanset hvor meget der læses om graviditetstegn, er det svært at vurdere en drægtighed før i 6. eller 7. uge. Man ser det, man gerne vil se :-)

Vi kan iagttage en adfærdsændring, en øget appetit, at hannerne fortsat er meget interesserede i at snuse hende bagtil, noget længere brystvorter, og at hun ser lidt tungere ud end normalt - alle observationer, der kunne pege på, at den altså er god nok. Vi giver det en uge mere, før vi tror på noget! Men mon ikke, der skulle være gevinst efter 2 perfekte parringer!

 

Fredag d. 30. april - 2. parring!

 

Sidste weekend havde vi besøg af Mie Andersen og hendes nye hvalp, Chester, en fransk bulldog, der nok er mest kendt som XL-hunden - en rigtig charmør :-)

 

Kraka og Chester, 10 uger gammel!

24. maj

Galena på besøg hos Husky Horizon, og man kan roligt sige, at hun havde sin udebanetrøje på. Her i smørhullet!

 

Galenas søskende - her Tanana og Nenana - er lige så kærlige og livlige som Galena - alle har de en super ro og oser af selvtillid!

 

...og dejligt var det at hilse på Bauge (Ulvedalen's Bauge). Han er en glad og meget legesyg stor DRENG!!!

16. maj

Ulvedalen's Freki

Foråret er som regel tiden for hvalpe og dermed også muligheden for at anskaffe sig en hundehvalp. Når man, som vi, har annonceret en parring med en forventning om hvalpe, modtager vi mange henvendelser - primært via mail. Vi har i den forbindelse udarbejdet en side med information om det at anskaffe sig en siberian husky og ikke mindst om, hvilke forventninger der vil være, når man henvender sig til os. Læs gerne siden inden du henvender dig >>> Skal du have en siberian husky?

13. maj

Ulvedalen's Kraka - maj 2010

Breeding >>> Here

9. maj

17 hunde, der skal "luftes" foran cykel eller i et løbebælte, ja, det tager tid! Men hold da op en fornøjelse, det er at opleve hundenes glæde og entusiasme. Geri, Loke, Freki og Thor, der normalt er spandhunde, giver den fuld gas, når Bo kører med dem. Og det bliver kun Bo, der får fornøjelsen af de fire stærke hanner - Susan tør ikk', og det er helt okay, at der her er dømt "Kylling"!! :-)

Galena fik sin debut sammen med Idun, og de to hunde sammen med Susan kørte bagved Bo, Tir og Embla. Galena kan næsten ikke komme i bedre skole - hun gør dét, som de erfarne hunde gør, og tog et par gange selv initiativ til placering på sporet. Hun er topmotiveret og løber 100 % fokuseret. Ved forskellige forbi-kørsler af skovens øvrige gæster fortsatte hun blot uden at ændre sit fokus- hun ser yderst lovende ud!

Hugin og Munin  kører som et fast makkerpar og med dem i front sammen med Bo, var det bare om at hænge i som det bagvedkørende team, der bestod af Kraka og Ask samt Susan. (Hvis "fidusbamsen er en kylling, går den til Susan!!!!)

Freja og Jabba med Bo samt JarJar og Chewie med Susan afsluttede dagens træning med en dejlig cykeltur i et adstadigt tempo, der passede til både modne hunde og mennesker (læs, Susan) :-) Man bliver bare så glad, når man oplever, hvor glade og tilfredse de gamle hunde er under og efter en cykeltur. De tre hanner passerede d. 5. maj de 10 år, men er still going strong!

Vidar fik også sin løbetur. Han er ekstremt dedikeret, hvilket bare gør det så meget vanskeligere at vide, at han nok ikke får lov at leve længe. Vidar er fortsat medicineret, og oplever vi, at han får ondt, ja, så må den nok sværeste beslutning tages!!

Kraka tilbringer en del tid indenfor i huset hos os - vi kan endnu ikke sige noget som helst om, hvorvidt hun er drægtig eller ej. Hannerne er stadigvæk meget vilde med hende, så noget lugter hun altså af :-) Vi må væbne os med tålmodighed 2-3 ugers tid endnu, før end vi med (måske) sikkerhed kan afgøre noget som helst!

Fortsat god søndag!

29. april

Vi forventer hvalpe efter Ulvedalen's Kraka og Trahimus Niklas sidst i juni. >>> Information

18. april
Sommertræning er lig med velo- og løbetræning. Alle hundene var i dag ude på kortere eller længere ture foran cykel eller foran Susan. Det er sjovt at træne få hunde ad gangen, og vi kan se, at alle hundene nød det i dag - også de gamle hunde, der jo faktisk begyndte deres slædehundetilværelse foran velo. Se lidt billeder fra dagen >>> her
17. april

Team Husky Horizon Galena - 6 mdr. gammel! om 3 dage :-)

Galena er ved at udvikle sig til en meget smuk, mild og positiv tæve med stor attitude!

12. april

Sæsonens sidste løb blev afviklet i Skåne arrangeret af SPHK Södra. Vi stillede to spand, et 6-spand og et 4-spand, der trods varmen kørte (nogle) fornuftige tider - ikke voldsomt hurtigt og ej heller langsomt :-))

Varmen og især den direkte sol visse steder på sporet betød, at vi valgte ikke at presse hundene. Vi lod dem derimod selv finde ind i en rytme, der passede til forholdene. 

Idun blev testet i lead, hvilket hun klarede superflot! Spørgsmålet er nu, om vi skal satse på hende som spand-hund, eller om hun skal indgå i Susans planer om at satse på Cani Cross i den kommende sæson - beslutningen er endnu ikke taget, og en sommer kan ændre og rokke ved en hel del :-)

Skånedraget er endnu et tiltag fra SPHK Södra's side i relation til at få stablet flere barmarks-konkurrencer på benene i Skåne. Igennem de sidste par år, er Kosta off Snow blevet afviklet med flere og flere deltagere, og det kunne se ud til, at også Skånedraget kan gå hen og trække mange kørere til. I Sverige ser man noget anderledes på, hvem der kan deltage i konkurrencerne. Der kan tilmeldes i klasser for de renracede polare slædehunde samt i klasser for øvrige trækhunde ("flapører" :-)) ) - det er altså sporten, der her er i fokus. Man kan så have en holdning til, om hvorvidt det kun er de oprindelige slædehunde, der bør anvendes som trækhunde - en holdning, man kan diskutere rigtig rigtig meget!

Det er jo sjovt at tænke på, at man ofte opfatter Sverige som forbudslandet med de stive regler, men indenfor hundesporten og især mht. træningsmuligheder, ja, så ser virkeligheden altså noget anderledes ud. Her er man ikke bange for at samarbejde på tværs af hundetyper - renracede og blandingsracer - og holdningen til det at træne hunde adskiller sig i den grad fra, hvad vi oplever i Danmark. Når man fortæller en svensker, at vores træningssæson er lukket fra nu og frem til den 1. oktober, så ryster han på hovedet og undrer sig meget. Når man også fortæller, at blandracerne ikke er velkomne til de danske løb afholdt i DPHK regi - til trods for, at man jo altid kører i hver sin klasse - ja, så undrer han sig også - hvem sagde stivsindet? Og nej, det har ikke noget at gøre med, om man er tilknyttet en FCI-klub - det er SPHK nemlig også på helt samme måde som DPHK - det er et holdningsspørgsmål! Det at samarbejde med blandingsracerne om specifikke arrangementer så som slædehundeløb kan styrke begge parter ved at tilføre dynamik og flere deltagere - og ofte også noget mere professionalisme. Og vi skifter jo ikke over til "flapører" fordi vi deltager i samme arrangement og etablerer sociale kontakter! Måske ville det kunne stille os alle lidt stærkere her i Danmark.

1. april

Vi forventer, at Kraka skal parres, når hun kommer i løb i løbet af foråret. Læs mere >>> Her

Ovenstående collage er fra februar, hvor Kraka var på besøg hos Niklas og til trods for, at hun endnu ikke var gået i løbetid, ja, så "swingede" de to hunde sammen :-)

14. marts

Søndag d. 14. marts arrangerede den nystiftede Dianalund Hundeklub åbent hus, hvor interesserede borgere kunne komme forbi til en kop kaffe med kage og ikke mindst at indskrive sig på et af de kursustilbud, som klubben tilbyder. I den anledning blev vi spurgt, om vi kunne tænke os at stille op til en gang showkørsel og demonstration af den arbejdende slædehund. Derudover var der demonstration af figuranttræning af schæfer, apporterende jagthunde m.m. 

Det blev til et par hektiske timer med en masse snak og et par opvisningskørsler omkring et par fodboldbaner med både to- og firbenede tilskuere. Tir og Kraka gik lead med de fire ulvedrenge (Thor, Loke, Geri og Freki) bag sig. De to lead-tøser leverede et formidabelt stykke arbejde og ledte sikkert spandet gennem mudder, is, sne, mennesker og andre hunde! En sådan kørsel er god og uvurderlig mental træning for hundene. Her lærer de dels at køre uden et fast defineret spor og alligevel tage kommandoer samt ikke mindst at fokusere på at komme fremad og ikke forholde sig til alle de "spændende" ting, der foregår omkring "sporet".

Tak til Cecilie for handlingen af hundene!

13. marts

Ulvedalen's Ask

Tilbage i mudderpølen - træningen foregår i øjeblikket på spor, der består af en blanding af mudder og is - en udfordring for både hunde og mushere. Vi håber, at der i løbet af en uges tid med tø og ingen nattefrost igen vil være rimelige spor. Sæsonen er langt fra slut, og hundene skal holdes i gang så længe, det er muligt. Træning med vogn slutter d. 1. april i Hvalsø, men det betyder ikke, at hundene går på ferie - de fortsætter træningen for vogn i Grib/Tisvilde og for velo i Hvalsø!

"Se min sele, den er blå som....!!""

Galena skulle i dag prøve at have sele på og mærke trækket. Det var samtidig en test af, hvordan hun reagerer, når hun får lov at trække fremad... og hold da op....!!!!! Hun lagde sig godt frem i selen og "skreg" stort set hele vejen rundt på den 500 m lange rute - det kunne bare ikke gå hurtigt nok!!

Det er vigtigt for os at se, om hvalpen har glæden i sig ved at trække og "tænder" første gang, den er i en træksele. Meningen med den nuværende træning af hvalpen med små ture i line sammen med en voksen rutineret hund er dels at lære kommandoer og dels at arbejde med fokusering. De af vores hvalpe, der som 5-6 måneder har vist stor trækvillighed og fokusering, er også de hunde, der som voksne altid yder 100 %. Ved 6 måneders alder skal hvalpen langsomt vænne sig til at løbe i spandet og bliver sat ind i vores "gammel"-spand de sidste 500 - 1000 m. Hvalpen er på det tidspunkt meget lærenem og modtagelig for nye indtryk, derfor er det vigtigt ikke at begynde den tekniske træning af hvalpen for sent. Den fysiske træning optrappes først efter 10 mdr. 

 

Tilbage igen efter sin første løbetur - her sammen med Vidar, der bliver lærermesteren de næste mange måneder!

1. marts
Husky Horizon's serum-hvalpe har i denne uge været på feriekoloni i Ulvedalen. 

I uge 7, mens vi var i Sverige, passede Jette Galena, der besøgte sine søskende, og i den efterfølgende uge har alle hvalpene været hos os. Det er nogle helt fantastiske hvalpe, der fra dag 1 er blevet sat sammen med vores andre hunde. Hvalpene er blevet luftet sammen med vores voksne hunde og er i dagtimerne blevet passet af Tir og Kraka i hundegården. De er meget meget fine i deres kommunikation, og især Nome fik fedtet sig ind hos vores hanner, der fik lov til at opdrage på den lille "pomfrit" :-) Geri fik meget hurtigt en lille fanklub bestående af Nome, der konstant søgte den ældre hanhund. Geri fik også i den grad foldet sine pædagogiske evner ud, og han nød at få lov til at passe på hvalpene. Se lidt billeder her fra haven, der på grund af det voldsomme tøvejr, ligger under vand. >>> Serum-pups

20. feb.

Netop hjemvendt fra Camp Dannevall, Långan, nord for Krokom, med en uges fantastiske oplevelser i rygsækken, er det dags at notere lidt om vores vinterferie! 

Camp Dannevall ejes og bestyres af Nina og Kjeld Dannevall. Stedet er unikt, når det drejer sig om at feriere med sine slædehunde. Her er der virkelig mulighed for at træne hunde på et fantastisk godt og velpræpareret sporsystem, der giver mulighed for både kortere og længere træningsture. Man bor på selve campen i lejligheder beliggende i et unikt og noget anderledes arkitektonisk hus, som tager udgangspunkt i områdets traditionelle byggestil og håndværksmæssige traditioner. Huset er tegnet og bygget af Kjeld Dannevall og har mange håndværksmæssige detaljer, som vi ikke har set andre steder, og som det er en fornøjelse at studere og nyde. 

Læs mere om Camp Dannevall >>> Her 

 

 

Normalt plejer vi at holde vores slædehundeferie på Skogen i Funäsdalen, som vi har gjort så mange gange tidligere. Desværre er Skogen blevet solgt, og vi måtte derfor finde et nyt sted, der kunne opfylde kravene til vores vinterferie. Vi har ofte fået anbefalet Camp Dannevall, og vi besluttede derfor i år at booke os ind hos Nina og Kjell. Og hvilket sted!!! Hundegårde til hundene, så de ikke skal ligge i deres hundebokse eller stå på kæde, hundekøkken, hvor alt hundegrejet kan opbevares, og hvor hundemad m.m. bliver tilberedt og dertil charmerende lejligheder med de ting, der er brug for, når man er på ferie - og det vigtigste af alt, det som det hele drejer sig om, perfekt sporsystem!! Et helt igennem topprofessionelt sted for slædehundefolket!!

Efter et par dage på campen stødte Claus og Magnus fra Husky Horizon til os, og helt som det plejer at være, når vores hunde er sammen, forgår alt smidigt og roligt. Hundene går sammen i hundegårdsområdet som om, at de altid har gjort det! Det er en fornøjelse at kunne sætte to kenneler sammen, uden at det giver anledning til uro og konflikt! Herudover er det en fornøjelse ikke at skulle tage hunde ud af bokse flere gange om dagen, sætte dem på kæde og tilbage i hundeboksene igen - det giver ro til både hunde og mennesker, at forholdene er gearet til mange hunde!

 

Se billeddagbog >>> Her

6. feb.

What a day!!! 

Snedagene fortsætter, og i dag blev slæden luftet i Tisvilde sammen med Team Husky Horizon. Vi kørte 2 gange 10-spand, og den første tur var i kortege med 8-spandet fra Team Husky Horizon. Turen blev ren promonadekørsel med adskillige møder med skovens øvrige gæster - det være sig skiløbere og joggere med og uden firbenet ledsagere! Om det var vejret, eller at dagene er blevet længere, ja, det er ikke til at vide, men der var lutter positive smil og hilsner. Hundene løb som en drøm, og de 2 spand nød at løbe sammen. Det er en kæmpe fornøjelse, at hundene fra de 2 spand går så godt sammen. De løber side om side, og på et tidspunkt mente Kraka, der gik lead, at vi da skulle lave et 18-spand, så hun forsøgte at få vores 10-spand ind bag ved 8-spandets wheeldogs - men pladsen var lidt trang :-) Det blev så i stedet for til snudepuf og kærlige hilsner hundene imellem - det er SÅDAN, det skal være!!!!

2. feb.

Snestorm i Ulvedalen!

31. jan.

 

Tænk, at vi er så heldige at få lov til at opleve en rigtig slædehundevinter i Danmark. Vinterferien ligger og venter forude i Sverige, og det er herligt, at vi har fået luftet mederne, så ikke vi skal bruge de første ture til lige at vænne sig til at stå på slæden igen.

I denne weekend har vi kørt med 10-spand, og Cecilie fik sin slædedebut på et af 10-spandene i går lørdag, hvor hun med Bo som back-up fik oplevet the real thing! I dag var det så debuten med egen slæde og hunde. Vi valgte at køre ud med 2 gang 2-spand, så Cecilie fik fornemmelsen af slæden. Kraka og Hugin var med til at gøre turen til en sikker og positiv oplevelse - også selvom det er "tungt" kun at køre med 2 hunde, men så er det jo godt, at man kan pendle, hvilket jo også skal læres!

 

10-spandet: Lead: Tir + kraka - Swing: Hugin + Idun - Team: Embla + Ask - Team: Thor + Loke - Wheel: Geri og Freki

Vi er meget meget tilfredse med de 10 hunde på dette spand - de har i løbet af weekenden slæbt os rundt i Hvalsø Skoven, og når vi siger os, ja, så er det 3 voksne i en Björkis Tobbogan turslæde - de har virkelig arbejdet!!

 

Bo med de 4 "gamle" plus Embla og Tir i lead.

De gamle hunde er igennem sæsonen blevet trænet i kombination med fire af de unge og noget stærkere hunde, og i dag kunne Bo faktisk mærke på deres udholdenhed og motivation, at den træning har været god for dem alle fire. 

Med Embla og Tir i lead fik de en super tur, og Bo var en lykkelig mand :-) He loves the old dogs!!

 

Et smilende 7-spand :-)

Pia Lykke fangede Bo's lykkelige øjeblik!

28. jan.
Tiden for de legendariske langdistanceløb nærmer sig med hastige poteskridt, og det bliver spændende at se, hvem der går til tops, hvem der sejrer ved at gennemføre deres første langdistanceløb, og hvem der overrasker.

Løbskalender:

Løb Dato for start
Femund 600 4. februar
Femund 400 5. februar
Yukon Quest 6. februar
Iditarod 6. marts - re-start 7. marts
Polardistance 9. marts
Finnmarksløpet 13. marts
Amundsen Race 19. marts

25. jan.

Cecilie "dukkede" pludselig op en dag i januar!!

Cecilie er i gang med at kontrollere Hugin efter træning. Der bliver tjekket for ømme led samt kontrolleret poter. Cecilie, en ung pige på 15 år, drømmer om at komme til at køre med slædehunde i Norge. Inden hun bliver gammel nok til at komme på højskolen i Alta, skal hun "i lære" og suge så meget viden som muligt til sig om slædehunde samt få al den praktiske erfaring i arbejdet med hundene, som hun kan - både i træning og med de mange andre praktiske opgaver, der er forbundet med at holde et større hundehold. 

Velkommen Cecilie i Ulvedalen!!

Om DM i Tisvilde >>> Her

24. jan.

Bo med 6-hundeteamet: Tir og Embla i lead - Hugin og Thor i swing - Geri og Freki i wheel

 

DM i Tisvilde i weekenden 23.-24. januar 2010

Deltagelse i 6-hundeklassen samt Cani Cross:

 

6-hundeklassen 9,4 km: 1. heat: 24:38 - 2. heat: 24:17

Placering: 3. - Bronze

Cani Cross Herrer 4,4 km: 1. heat: 17:13 - 2. heat: 16:54

Placering: 2. -  Sølv

 

Susan med Munin og Idun i cani cross

Sølvpokalen føles, i skrivende stund, meget meget fortjent :-) 

Susan deltog i cani-cross-klassen som eneste kvinde - de øvrige i klassen var mænd - 3 i alt!

 

Beretning følger senere - nu skal der slappes af!!

15. jan.

Vi vil gerne her anbefale to tidsskrifter, som for os er et must: "Mushing" og "Hundekjøring"

Man kan melde sig ind i diverse klubber og modtage et klubblad, der ofte fortæller om medlemmernes gøren og laden, indeholder diverse løbs- og udstillingsresultater, og det kan både være hyggeligt og okay. De to nævnte magasiner indeholder derimod stof, der indholdsmæssigt lige er niveauet højere. Der kan være  artikler om træning, om den arbejdende hunds metabolisme, om nogle af verdens bedste hundekøreres erfaringer etc.

I det seneste nummer af Hundekjøring er der en meget lærerig artikel om "Trening i utholdenhet"!. Artiklen belyser forskellige problematikker vedr. træning - primært i relation til mellem- og langdistanceløb. Skal der trænes tungt, skal der "puttes" flest mulig kilometer i hundene, hvordan opretholdes motivationen hos hundene, hvordan opnås det bedst mulige oxygenoptag etc. Artiklen diskuterer disse samt mange andre forhold vedr. træning og baserer sine konklusioner på henholdsvis videnskabelige resultater og på forfatterens egne erfaringer! Bør læses af enhver, der tænker at træne frem mod mere end blot de korte distancer!

Herudover kan vi opfordre til, at man suger til sig fra de etablerede mushere fra Norge, Sverige og ikke mindst Alaska! Der findes mange gode og informative hjemmesider, hvor du kan gå på opdagelse. Herudover er der efterhånden udgivet en del DVD'er om de store legendariske slædehundeløb. Hvis man kigger filmene igennem igen og igen, vil man få mange brugbare oplysninger; så som den lille detalje som at klikke skaglen fra selen, når du er kommet ind med dine hunde efter en træningstur, og hundene står og damper af og får vand at drikke. De har mulighed for at kunne bevæge sig rundt, som de nu har behov for, kun fæstnet ved necklinen. Vi har praktiseret dette i år og kan se, at hundene faktisk synes om denne lille ændring. En anden væsentlig detalje er at tage sokkerne af dine hunde straks, du er kommet ind, så ikke elastikken/velcroen lukker for blodgennemstrømningen i muskler og væv. Selvfølgeligheder vil nogen måske sige men ting, som vi ikke har set praktiseret netop på denne måde i DK.

 

 

Der er mange måder at lære på, men hvorfor ikke lære af dem, der allerede har gjort sig erfaringerne og som har virket i mange år og kørt mil efter mil efter mil!

Hvis du er til den litterære genre, ja, så kommer man jo ikke uden om Alene I Yukon af John Balzar samt Back of the Pack af Don Bowers. Sidstnævnte er en super bog om novicen inden for slædehundeløb, Don Bowers,  der gennem praktisk arbejde gør sig mange lærerige erfaringer for at ende som en hæderlig langsdistancekører i Alaska.

 

Don Bowers døde i 2000 i en flyulykke umiddelbart inden, 

han skulle tilmelde sig sit 6. Iditarod. Bogen "Back of the Pack" er skrevet med humor og drive, 

og det havde været spændende at læse flere bøger fra Bowers hånd!

 

Der er også lidt nyt om Galena, der vokser, suger til sig af indtryk og er i gang med at lære den store verden at kende. Hun er nu en del af den store hundeflok og har spottet, hvem hun kan drille, og hvem det er en god idé at holde sig gode venner med :-) Kraka har påtaget sig rollen som mor, og den står på fransk vask og strygning flere gange dagligt!

Galena har i denne uge været med på Susans arbejde og er blevet præsenteret for et hav af børn i alle aldre og hold da op en hund, vi her har fået. Galena er rolig, cool og simpelthen så selvsikker, at vi endnu ikke har set, at hun er blevet overrasket over noget som helst. Hun lader til at være uhyrlig lærenem, hvilket er ret gode odds, hvis man har ambitioner om at blive leaddog :-)!!

 

Vi afventer stadigvæk de sidste detaljer vedr. den han, som vi har i tankerne til Kraka. Vi har besluttet ikke at gentage parringen med Fennek. Derimod har vi kig på en han, der linjemæssigt ligger relativ tæt på Kraka. Da vi ønsker at optimere  de positive kvaliteter hos Kraka og det, der ligger bag hende, har vi valgt at forsøge med en parring, der derfor baserer sig på linjeavl .Og ja, vi skal ud at rejse :-)

8. jan.
Take a look >>> Mushing TV!
1. jan.

Freja in Holiday on Ice :-))

Første nytårsdag blev brugt på skøjtebanen "Isrosen" på Markedspladsen i Holbæk. I "gamle" dage afviklede DSHK - Dansk Siberian Husky Klub - en af efterårets udstillinger netop her på Markedspladsen, og det var ret hyggeligt at tage en runde med Freja netop det sted, hvor vi var til vores første udstilling i 2000. Meget er sket siden da: DSHK er blevet til DPHK - Dansk PolarHunde Klub - , én hund er blevet til 17 hunde, familiebilen er for længst blevet suppleret med en hundebil, sommerferierne sydpå er skiftet ud med vinterferier i sneen, mange nye hundevenner er kommet til - og i det hele taget ændrede det første årti vores liv radikalt - man kan næsten sige, at vi gik i hundene!!

Nyeste medlem af hundeflokken, Galena, der nyder hvalpelivet pakket godt ind i sit uldtæppe

 

Galena er i fuld gang med socialiseringen - også selv om noget af den foregår pakket ind i et uldtæppe :-) Efter en times søvn på langsiden, blev det til en gåtur igennem Holbæk, hvor det blev til møde med børn, biler og byens larm! Det er vigtigt, at vores hunde bliver vant til det liv, som vi byder dem. De skal kunne færdes i både by- og landmiljøer, møde mennesker af forskellig størrelse og udseende, kunne håndtere larm - også selvom den kan være voldsom. Da klokken slog 12 i nat og det nye år blev skudt ind, ja, så var det ud med Galena. Hun fik en god håndfuld guffer ud på jorden, som hun kunne boltre sig med samtidig med, at nattehimmelen blev oplyst af diverse lysglimt efterfulgt af larm - og hun var "kold". Vores andre hunde lader sig på ingen måde forstyrre af hverken fyrværkeri, eller når de lokale jægere skyder i nærheden af vores hundegårde.

Når vi bl.a. deltager i konkurrencer i Sverige, er der tradition for, at der er høj musik samt larm fra speakere på mållinjen, og da er det så vigtigt, at hundene ikke bliver bange for den lydmur, som de skal igennem for at komme over målstregen. 

 

Vi ser nu frem til de næste 10 år og satser på, at mange af de drømme, som vi har i relation til vores hundeliv, vil blive realiseret 

- vi vil arbejde på det - ingen tvivl om det!!

 

Godt nytår til alle!!

 

 

Kennel Ulvedalen

v/ Susan Hansen og Bo Petersen, Fælledvej 4, 4281 Gørlev

+45 27 20 20 54
SH